Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
10.00 – 20.00 Targi Książki Kulinarnej, Qchnia Artystyczna
Marta Gessler i Qchnia Artystyczna zapraszają na II edycję Targów Książki Kulinarnej - trzydniowego święta łączącego książki i gotowanie. W tym roku wydarzeniu przyświeca hasło EDUKU-JEMY! Które jest wyrazem poszukiwania najlepszych dróg kulinarnego rozwoju.
Program II Targów Książki Kulinarnej – niedziela
10.00 – 20.00 Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 2.
- degustacja przetworów zebranych podczas wymiany
10.00 – 20.00 Kulinarny Ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy
10.00 – 20.00 Wystawa starych makatek kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie – Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki
10.00 – 20.00 Czytelnia czasopism i strefa relaksu – dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna
10.00 – 20.00 Stragan – speed dating z designem
11.00 Wydawnictwo Pascal zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki "Pyszne chwasty"
12.00 Wydawnictwo Czarne zaprasza na spotkanie z Anną Włodarczyk, autorką książki "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" oraz bloga strawberriesfrompoland.blogspot.com prowadzone przez Darię Pawlewską, wydawczynię magazynu Kukbuk
13.00 Panel "Czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych" z udziałem Piotra Adamczewskiego, Pawła Lorocha oraz Laury Osęki z księgarni Books for Cooks
14.30 Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie jak wygląda praca ze starymi recepturami
15.00 Panel "Jak zostać chefem" - o kulinarnej edukacji porozmawiają m.in. Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski
17.00 Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki zapraszają na Book Swapping
Przez całe Targi w Qchni Artystycznej oraz księgarni Pępek Sztuki można będzie oglądać wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez Ośrodek Kultury w Działoszynie, zwiedzać ogród kulinarny zaprojektowany i stworzony przez Martę Gessler oraz Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy, korzystać z czytelni czasopism nie tylko kulinarnych oraz brać udział w licznych konkursach organizowanych przez wystawców.
11.00 – 18.00 Targowisko: Różyc Bazaristan
Instalacja artystyczna Aleksandry Wasilkowskiej "Różyc Bazaristan" polega na przeniesieniu zabudowy powojennych kiosków handlowych z legendarnego Bazaru Różyckiego. Fragment istniejącego targowiska zrekonstruowany na osi Zamku Ujazdowskiego nawiązuje do średniowiecznej relacji Zamku i Podgrodzia, w której Zamki obrastały usługami i drobnym handlem. Spontanicznie rozwijająca się architektura podgrodzia to zalążek współczesnego miasta. Instalacja przed wejściem do Zamku jest zapowiedzią projektu Wasilkowskiej pokazywanego w ramach równolegle toczącej się wystawy SLOW FUTURE.
Tego dnia będzie można kupić m.in.: warzywa, sery kozie, tradycyjne ukraińskie przetwory owocowe, oliwki z Maroka, miody, ziołowe kosmetyki, pasty i przetwory.
12.00 – 13.00 Warsztaty teatralne dla dzieci: "Teatranki – Teatr Naturalny. Natura teatralna"
Prowadzenie: Maria Babicka i Agnieszka Szymańska
SMAKI I ZAPACHY TEATRU
Czy teatru można dotknąć? A jak smakuje? Czy w teatrze potrzebne nam są wszystkie zmysły?
Zapraszamy na zabawę sensoryczną! Poczujemy teatr z zamkniętymi oczami, odkryjemy czym pachnie, jak smakuje i jaką ma fakturę!